S led žiarovkami šetríte náklady a tiež životné prostredie!

Zoberme si taký fakt, že v každej domácnosti, ako aj v každom podniku sme pravidelne odkázaní na osvetlenie, teda na prevádzku spoľahlivých svetiel. To zároveň znamená, že práve staré svetlá boli donedávna podstatným faktorom vysokej spotreby elektrickej energie, následne tak aj vyšších poplatkov za elektrinu. Pri starých žiarovkách sa nám takisto stávalo, že sa vedeli ľahko prehriať a tým pádom nás prekvapila aj ich nižšia výdrž, resp. životnosť ich žiarenia bola oveľa menšia, ako v porovnaní s dnešnými produktmi, kde dominuje napríklad taká led žiarovka e27 https://www.ledprodukt.sk/69-led-ziarovky-e27 so svojimi oveľa úspornejšími vlastnosťami a dlhou životnosťou, čo sa odhaduje na celé desiatky tisíc hodín (vo všeobecnosti 25 000 až 100 000 hodín).

žiarovka, obloha

A je tu ešte jeden podstatný a zaujímavý fakt, a tým je životné prostredie. Stará žiarovka obsahovala škodlivú ortuť, no a ako z vyššie spomenutých riadkov vyplýva, nevydržala práve najdlhšie, prehriala sa a čo potom s ňou? Ruku na srdce, veľa z nás ju potom hodilo do koša a utekali sme si kúpiť novú. Áno, síce za relatívne nízku obstarávaciu hodnotu, no s nákladnejšou prevádzkou a nižšou životnosťou.

žiarovka, plameň

Najmä zo začiatku moderné „ledky“ mohli niekoho odradiť tým, že ich obstarávacia cena bola vyššia. Je to však opačná situácia ako v prvom prípade. Následne nás totiž s ledkami čaká len pravidelná úspora energií (a životného prostredia) pri pravidelnom a dlhodobom využití. Návratnosť za obstarávacie náklady sa pritom dostaví rýchlo, už za pár mesiacov od ich používania. Led žiarovky sú navyše komplet recyklovateľné a neobsahujú spomenutú ortuť. Ich prevádzka je vhodnejšia pre životné prostredie, dlhšie vydržia, nemusíme ich teda neustále meniť a oproti starým žiarovkám predstavujú až o 90 % efektívnejšiu úsporu energií!

  • A toto sú v skratke hlavné dôvody, prečo na dnešnom trhu s osvetlením dominujú.